Учасники проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді» відвідали Києво-Печерську лавру






Новость.
Влада Прокаєва Всесвітня спадщина
Добавил: Благодійний фонд Влади Прокаєвої «Обдаровані діти – м
25-05-2011, 17:27:28
Публикация №_1348

Учасники проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді» відвідали Києво-Печерську лавру
22 травня 2011 року учасники Всеукраїнського культурно-освітнього проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді» (Україна 2011) World Heritage inYoung Hands відвідали Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник.
«Протягом багатьох століть височить на дніпровських схилах дивовижний архітектурний ансамбль однієї з найвизначніших святинь православного світу - Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. Непохитно здіймається у височінь Велика лаврська дзвіниця, золотом виграють на сонці маківки церков, милують серце стародавні храми та монастирські будови. А глибоко під землею знаходяться таємничі лаврські печери, осяяні славою та святістю подвижників печерських», - такими словами розпочала екскурсію для юних учасників Проекту гід Олена Миколаївна Гладкова.
У ході екскурсії юнаки та дівчата отримали унікальну можливість відвідати відразу вісім об’єктів, що знаходяться на території історико-культурного заповідника.

Екскурсія розпочалася з огляду Троїцької надбрамної церкви. «Це єдина пам`ятка давньоруської архітектури на території Києво-Печерського заповідника, яка збереглася до нашого часу без будь-яких конструктивних змін, живопис церкви - найцінніша пам`ятка українського монументального мистецтва 20-30-х років ХVІІІ століття», - зазначила пані Олена. Неабиякий інтерес у відвідувачів викликала Церква Всіх Святих XVIIстоліття, побудована на кошти Івана Мазепи. Не оминули увагою й Успенський собор - один з найдавніших храмів Київської Русі, унікальну пам`ятку архітектури, а також усипальницю багатьох видатних людей. Протягом століть він був однією з найбільш шанованих святинь Православної Церкви.

«Ліворуч та праворуч від головного входу в Заповідник розташовані дві одноповерхові муровані будівлі - Келії соборних старців, найбільш привілейованої частини чорноризців Лаври. Тут мешкали ченці - члени Духовного Собору Лаври та вищі духовні особи, що перебували на спочинку у Печерській обителі», - показуючи будову, зазначила екскурсовод.

Учасники проекту з захопленням оглянули виставку «Спадок Святого Князя Володимира». У експозиції представлено близько 150 пам`яток Х-ХХ століть з колекції Заповідника, Музею "Православна Україна" Київської Митрополії та особистої збірки Предстоятеля Української Православної Церкви, Митрополита Київського і всієї України. Це - ікони, фрески, літургійне шитво, вироби з металу, археологічні знахідки, що висвітлюють історичні віхи вшанування пам`яті Хрестителя Русі - святого рівноапостольного князя Володимира.

Відвідавши Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, учасники Проекту не тільки поглибили свої знання з історії, а й доторкнулися до самобутньої краси та величі культурної спадщини України. Нагадаємо, програма «Всесвітня спадщина в руках молоді» була затверджена в 1994 році Центром Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та мережею Проекту асоційованих шкіл ЮНЕСКО (ASPnet), і проводиться більш ніж у 120 країнах світу, в Україні однойменний Проект проводиться вперше.

В Україні його організатором виступив Благодійний фонд Влади Прокаєвої «Обдаровані діти – майбутнє України» за підтримки Міністерства культури України та у співпробітництві з Національною комісією України у справах ЮНЕСКО.

В Проекті беруть участь учні асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Україні, переможці Всеукраїнських учнівських олімпіад з історії та учні-члени Київської Малої академії наук. У програмі – лекційні та творчі заняття, екскурсії до об’єктів культурної та природної спадщини України, творчі майстерні, вивчення традицій та фольклору, участь у конференціях, створення маленьких шедеврів власними руками, а також Всеукраїнський конкурс «Культурна спадщина України очима молоді» та видання української версії посібника «Всесвітня спадщина в руках молоді». Метою програми є надання молоді глибоких знань щодо культурної та природної спадщини, формування навичок, необхідних для захисту об’єктів, які охороняє Конвенція про охорону культурної та природної спадщини, і виховання у молоді шанобливого ставлення до традиційного фольклору та культури.






Опубликовано в таких рубриках:
- Культура. - Благотворительность. - Общество.
Читайте также...
Читайте и предлагайте подобные публикации к размещению... Подробнее...
Комментарии... 0


Главная  Контакты

Публикация статей, пресс-релизов, анонсов, новостей... PR-агентство velsi.info
(с) Все права на материалы сайта принадлежат их авторам и не могут быть использованы кем либо без разрешения авторов.
добавить на главную Яндекс ^
Страница сгенерирована за 0,049833 секунд
Загрузка ...

КОМПАНИИ, ИХ ПРОДУКЦИЯ И УСЛУГИ
Делиться вообще полезно.
И вот тебе простой пример:
когда-то я был всего двумя клетками,
но деление сделало из меня человека!
(цитатник рунета)
Делитесь своей информацией!
Влада Прокаєва Всесвітня спадщина баста DJUICE конкурс Евровидение 2012