Основні переваги вирощування сучасних гібридів над сортовим насінням






Статья.
гібрид
Добавил: Diana
05-02-2014, 23:05:35
Публикация №_15334

Основні переваги вирощування сучасних гібридів над сортовим насінням
Коли селекціонер вимовляє слово "сорт", то зовсім не має на увазі однойменний населений пункт в Каталонії. Він має на увазі зовсім інше, а саме: "культурні рослини, які володіють певними характеристиками в результаті селекції (корисні чи декоративні). Ці характеристики відрізняють дану групу від усіх інших рослин цього ж виду".
Сорт можуть представлять одна чи кілька рослин, частина чи кілька частин рослини, за тієї умови, що ця частина чи частини можна використовувати, щоб відтворити цілі рослини сорту. Робота селекторів з виведення нового сорту є трудомістким і складним науковим процесом. "Можливість використання для відтворення" - це ключова характеристика СОРТУ, що відрізняє його від ГІБРИДУ.


Гібриди римують шляхом контрольованого схрещування між зазделегідь відібраними батьками-сортами, в результаті чого виростає покоління, що представляє собою гібрид. Слово «hibrida» або «hybrida» з латинського перекладається як «помісь». Це організм (у нашому випадку - насіння сорту), отриманий внаслідок схрещування генетично розрізняються форм, видів і сортів культур.


Сбогодні більшість фермерів, які вирощують насіння кукурудзи http://www.agro.kr.ua/products/crops/262.html , обирають саме гібриди, через те, що з їх допомогою можна отримати дійсно високі врожаї.


Метою схрещування є використання придбаної від батьків життєвої сили (гетерозису) для отримання бажаної переваги якоїсь з характеристик: самоопилюваність, скоростиглість, товарність, підвищена врожайність, стійкість до несприятливих грунтово-кліматичних умов, хвороб і шкідників, лежкість і т.д. Гетерозис з найбільшим ефектом проявляється в першому поколінні гібрида, яке позначається як "F1". "F" означає діти (від італійського "Filli"), "1" - номер покоління.


Було б просто чудово, якщо б він (гетерозис) проявлявся у другому і наступних поколіннях. Але, на жаль, це неможливо, оскільки інших поколінь сортів-гібридів не буває. Ні, звичайно, в біологічному сенсі, вони цілком можуть бути, але нікому такі покоління не потрібні. Тому, що потомству гібрида не передається властиві батькові (F1), сортові ознаки і якості. Гібрид - є сорт, виведений в одному і єдиному поколінні. Якщо ви посієте насіння, отриманє від гібриду, то зросте у вас "чорті-що і збоку бантик", але ніяк не той же сорт-гібрид. У другому поколінні відбувається «розсипання» сортових якостей. Посівний матеріал (http://www.agro.kr.ua/products/crops/269.html) не зможе дати потрібного врожаю.


До речі, гибридна рослини можна розмножувати вегетативно. У цьому випадку потомство зберігає ознаки батьків. Але насіння вегетативно размноженного рослини чекає та ж доля. А якщо взяти насіння або вегетативні частини сортового рослини, то ми отримаємо від нього насіння саме того ж сорту, з усіма його перевагами і недоліками. За умови, що в ході вирощування були забезпечені умови (вибачте за тавтологію), що виключають виродження сорту (необхідна просторова ізоляція, забур`яненість посівів іншими рослинами тощо).


Для того, щоб знову відтворити гібрид, потрібно провести всі селекційні заходи знову. Робота з гібридного насінництва проводиться щодня протягом двох-трьох місяців. Один чоловік за сезон може отримати в середньому 3-4 кг гібридного насіння, наприклад, томату. Тому, що гібридні рослини виробляють значно менше насіння, порівняно з сортовими.


Ось чому насіння гібридних овочів, кормових та масляничних культур завжди дорожче сортових. А ще гібриди, як правило, краще переносять несприятливі погодні умови, та мають гарну стійкість до різного роду захворювань.






Опубликовано в таких рубриках:
- Агропром - Бизнес и финансы.
Читайте также...
Читайте и предлагайте подобные публикации к размещению... Подробнее...



Главная  Контакты

Публикация статей, пресс-релизов, анонсов, новостей... PR-агентство velsi.info
(с) Все права на материалы сайта принадлежат их авторам и не могут быть использованы кем либо без разрешения авторов.
добавить на главную Яндекс ^
Страница сгенерирована за 0,035859 секунд
Загрузка ...

КОМПАНИИ, ИХ ПРОДУКЦИЯ И УСЛУГИ
Делиться вообще полезно.
И вот тебе простой пример:
когда-то я был всего двумя клетками,
но деление сделало из меня человека!
(цитатник рунета)
Делитесь своей информацией!
гібрид сорт Мрия Мрия Агрохолдинг НатурПчёлоПродукт Промышленное птицеводство хозяин