Дитяче життя у центрі політичних спекуляцій






Статья.
Дитяче життя
Добавил: Yaroslav Pavlyuk
25-07-2012, 15:55:23
Публикация №_6508

Дитяче життя у центрі політичних спекуляцій
Зі зміною влади в державі ідеї стратегічного рівня мають властивість змінюватися. Як показує практика, не завжди в кращу сторону. Проект побудови дитячої «Лікарні майбутнього» колишня влада так і не змогла вирішити, незважаючи на те, що це питання перебувало під патронатом дружини президента.
Теперішня влада також не демонструє оптимістичного просування в процесі будівництва нового лікувально-діагностичного корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Крім того, невідомим залишається питання колись розпіареної «Лікарні майбутнього», яку так і не втілили в реальність. Цим питанням кілька років тому активно займався благодійний Фонд Катерини Ющенко. Тоді ж і збиралися кошти. Але за пафосним збором фінансових ресурсів всі успішно забули про одне: благодійний фонд не є виконавцем функції держави, а також сам фонд навіть не обіцяв будувати дитячу лікарню.

Разом з тим, Кабмін будує вже нову лікарню, тим часом відклавши справу фонду щодо «Дитячої лікарні майбутнього» до кращих часів. Сам фонд звинувачують в розтраті коштів, проте офіційних звинувачень не пред`явлено і вимагають від нього те, що він і не зобов`язаний робити. А тим часом у справі з`явилася раптом третя сторона – комуністи, принаймні у своїй газеті "Комуніст" саме вони опублікували статтю на резонансну тематику.

План дитячої «Лікарні майбутнього» назрів ще за президентства Віктора ЮЩЕНКА. Збором благодійних коштів для лікування хворих дітей заопікувався фонд «Україна 3000», підтримавши ініціативу держави, де ключову роль відігравала «перша леді країни» Катерина Ющенко. Гучні фрази, телемарафон, медіа-розвінчування ідеї будівництва потужної дитячої лікарні облетіли всю країну. Проте минули роки, а суспільство так і не дочекалося вже збудованої лікарняної установи. Проект дитячої «Лікарні майбутнього» поки що витає у віртуальному просторі.

Зі зміною влади втілення у реальність проекту дитячої «Лікарні майбутнього» не отримало продовження. Сьогоднішня влада взяла за основу будівництво нового об’єкту - новий лікувально-діагностичний корпус Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». За попередній проект начебто забули, однак у публічній заяві будівництво одразу двох лікарень назвали «розпорошенням бюджетних коштів». Водночас, у своїй нещодавній заяві глава уряду Микола АЗАРОВ підкреслив, що держава не може братися за всі проекти одночасно, але пообіцяв повернутися до ідеї створення проекту «Лікарні майбутнього».

Ще у 2006 році фонд "Україна 3000" розпочав всеукраїнську акцію по залученню $120 млн. на будівництво "Дитячої лікарні майбутнього". За чотири роки - у 2010 році з`явилася інформація у ЗМІ, що фонд зібрав достатньо коштів для початку будівництва. Але, на цьому все зупинилося.


Газета «Комуніст» № 54

Граблі біля дитячого ліжечка
Ви замислювалися, чому в СРСР доброчинність була не в моді? Усе пояснюється дуже просто. Принципу «з миру по нитці» явно недостатньо для розв`язання складних проблем. По-справжньому серйозні, великі справи посильні лише державі. При цьому бажано, щоб вона була соціалістичною. А інакше...

Приводом для цих заміток стало недавнє відвідання прем`єр-міністром Миколою Азаровим будівництва нового лікувально-діагностичного корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Нашу увагу привернули не темпи й відсотки, а одна дуже цікава фраза глави уряду: «Закінчимо цей об`єкт, і, цілком можливо, одержить друге життя й проект «Лікарня майбутнього». Як це друге? А куди ж поділося перше?

Отож почалося те життя із президентського указу про створення «Дитячої лікарні майбутнього», підписаного ще в 2005 році. У вересні наступного року фонд «Україна 3000», наглядову раду якого очолює Катерина Ющенко, розпочав збір коштів. Була вражаюча презентація, був спеціальний телемарафон і трудові гривні, відправлені sms-ками. Преса повідомляла про мільйонні надходження. Тоді здавалося, що патронат дружини діючого президента гарантує неминучий успіх. Але натомість реалізація проекту спочатку сповільнилася, а потім і зовсім зупинилася. Це той варіант, коли зовсім не важко відповісти на одвічне для Русі запитання «Хто винен?» Вся справа - в системі. Отій, при якій країна не належить народу. І тому залишається країною нехороших чудес.

Почнемо з того, що всіх запланованих коштів зібрати так і не вдалося. Необхідна сума виявилася настільки значною, що добровільні пожертвування пересічних громадян істотної ролі зіграти не могли. Потрібні були великі гроші. А вони є лише в тих, кого ми називаємо акулами капіталізму. Цього разу акули не мовчали як риби. І навперебій розповідали, хто скільки готовий дати. А потім виявилося, що олігархи вміють вводити в оману не тільки своїх виборців. Наприклад, Сергій Тарута («Індустріальний союз Донбасу») на pravda.com.ua пояснив усе так: «Ми справді виділили 15 мільйонів на лікарню майбутнього, але нічого не перерахували...» І яка користь з таких, даруйте, виділень?

Втім, на виготовлення проектної документації грошей вистачило. Однак папка з паперами застрягла на узгодженні в Кабінеті Міністрів. Його тоді очолювала Юлія Тимошенко. Вона саме готувалася до президентських виборів і просто не могла спокійно ставитися до всього, де фігурувало прізвище Ющенко.

А потім влада змінилася. І проект ДЛМ став непотрібним. Нова «біло-блакитна» команда вирішила сама взятися за будівництво лікарні. Але вже на базі «Охматдиту». Здавалося б, що тут поганого? Хай будують. І «Україна 3000» теж нехай будує. У підсумку країна одержить відразу дві лікарні. Але в тому й біда, що може не бути жодної. Оскільки з`ясовуються дуже вражаючі факти. Фонд Катерини Ющенко взагалі ніколи й нікому не обіцяв, що побудує лікарню!

Виявляється, цим має займатися Державне управління справами (у простонародді - ДУСя). До того ж з фінансуванням із державного бюджету. Тоді, на самому початку, про цей принциповий і важливий нюанс суспільну думку не поінформували. Про причини здогадатися неважко. Але що буде далі, вгадувати не беремося. Адже, як ми вже підкреслювали, влада змінилася. І ДУСя тепер слухається іншого президента.

Так, але є ще й здоровий глузд. І до нього не зайвим буде прислухатися. Новий корпус «Охматдиту» багато в чому повторює плановану Дитячу лікарню майбутнього. Але він розташований у центральній частині міста. Сусідство із прилеглими будинками унеможливлює встановлення деяких важливих видів медичної апаратури. А майданчик під ДЛМ виділений за Києвом, неподалік знаменитої лікарні «Феофанія».

Навіть прем`єр-міністр Азаров визнає: «Вона розташована в хорошому місці, фундаменти там зроблені» (kommersant.ua). Та хіба це державний підхід - покинути все й піти з новобудовою в інше місце? Ну а якщо не кидати, якщо повертатися, то хай пани «регіонали» спочатку між собою розберуться. А то прем`єр-міністр говорить про друге життя, а перший заступник глави президентської Адміністрації Ірина Акімова заявила: «Дублювання проектів у двох різних місцях на сьогодні мені здається небезпечним і непотрібним. Це розпорошення коштів без розв`язання основної проблеми» (pravda.com.ua).

І ще одна деталь. Вартість будівництва ДЛМ оцінена в 1, 35 млрд грн. А в кошторисі нового корпусу «Охматдиту» закладена інша цифра - 1, 8 млрд грн. Різниця - майже півмільярда. Хіба це дрібниці при нашої бідності? Як тут не згадати той же львівський стадіон до Євро-2012, кошторисна вартість якого до завершення будівництва дедалі більше зростала!

Про що ми ще не сказали? Про обвинувачення в розтраті коштів, які лунають на адресу фонду Катерини Ющенко. Безсумнівно, всі факти мають бути ретельно перевірені. І навіть якщо підтвердяться найгірші з них, це не підстава відкидати те, що вже зроблене. Представники Компартії України теж не раз критикували цей фонд. Але при цьому ніхто не ставив під сумнів гостру необхідність у надсучасній дитячій лікарні. Ви обіцяли її побудувати? Хоча б раз доведіть справу до кінця. Як говорять професійні шахісти - «взявся - ходи, поцілувався - одружуйся!» А то раптом влада чергового разу зміниться, і на поверхню спливе третій проект дитячої лікарні. Уже мільярдів на три. І, що буде найобразливішим, нове правляче угруповання не наступить на ті ж граблі. Вони вдарять по хворих дітях.

Втім, є варіант. Змінити владу так, щоб повернути країну народові. І тоді держава швидко добудує ту лікарню, яка потрібна. І не одну. Тому що це буде зовсім інша держава.

http://www.komunist.com.ua/article/27/16891.htm






Опубликовано в таких рубриках:
- Политика. - Дети. - Общество.
Читайте также...
Читайте и предлагайте подобные публикации к размещению... Подробнее...



Главная  Контакты

Публикация статей, пресс-релизов, анонсов, новостей... PR-агентство velsi.info
(с) Все права на материалы сайта принадлежат их авторам и не могут быть использованы кем либо без разрешения авторов.
добавить на главную Яндекс ^
Страница сгенерирована за 0,080548 секунд
Загрузка ...

КОМПАНИИ, ИХ ПРОДУКЦИЯ И УСЛУГИ
Делиться вообще полезно.
И вот тебе простой пример:
когда-то я был всего двумя клетками,
но деление сделало из меня человека!
(цитатник рунета)
Делитесь своей информацией!
Дитяче життя політичні спекуляції Законопроект № 89417-6 Богдан Данилишин PolitPR метро политика