Собор Святої Софії відчинив двері учасникам проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді»






Новость.
Влада прокаєва Всесвітня спадщина
Добавил: Благодійний фонд Влади Прокаєвої «Обдаровані діти – м
11-05-2011, 14:24:20
Публикация №_1206

Собор Святої Софії відчинив двері учасникам проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді»
17-го квітня 2011 року учасники Всеукраїнського культурно-освітнього проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді» World Heritage in Young Hands (Україна 2011) відвідали Софію Київську. Цей храм та прилеглі споруди й території з 1990 року належать до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

17-го квітня 2011 року учасники Всеукраїнського культурно-освітнього проекту «Всесвітня спадщина в руках молоді» World Heritage in Young Hands (Україна 2011) відвідали Софію Київську. Цей храм та прилеглі споруди й території з 1990 року належать до Списку Світової спадщини ЮНЕСКО. 

Засновником собору визначають київського князя Ярослава Володимировича (Мудрого). Собор святої Софії, Софія Київська або Софійський Собор не тільки пам’ятка української архітектури, а й і монументального живопису ХІ-ХVIIIстоліть. Це один з небагатьох християнський храмів, що зберігся на території сучасної України з часів Київської Русі. Молодь, що бере участь у Всеукраїнському культурно-освітньому проекті «Всесвітня спадщина в руках молоді» World Heritage in Young Hands (Україна 2011), з величезним інтересом дослухалася до кожного слова досвідченого екскурсовода, роздивлялася мозаїки та фрески древнього храму.

«Собор, як головний храм держави, відігравав роль не тільки духовного, а й політичного та культурного центру. При соборі велося літописання і були створені перші відомі на Русі бібліотека та школа», - розповів екскурсовод.

Цікаво, що первинно собор був побудований у візантійському стилі, і лише наприкінці ХVIIстоліття він набув такого вигляду, у якому зберігся на наших часів. Перебудували й оздобили Софію у стилі українського бароко митрополит Петро Могила (у 1633—1647 рр.) та митрополит Варлаам Ясинський за підтримки й матеріальної допомоги гетьмана Івана Мазепи (у 1690—1707 рр.). За ці роки було перебудовано на бароковий стиль верхи старих веж, надбудовано поверхи, вибудовано чотири нові куполи, зведено нову муровану дзвіницю.

Учасники проекту були в захопленні від головних окрас Софійського собору – золотого іконостасу та чисельних, немов би живих, мозаїк, найгарнішою з яких справедливо вважається мозаїчне зображення Богоматері Оранти.

Незважаючи на те, що до наших днів збереглися лише 260 кв. метрів мозаїк та 3 тисячі кв. метрів фресок – це невелика частина з первісного оздоблення храму, на території Європі це єдиний храм з такою кількістю монументальних оздоблень ХІ сторіччя, що збереглися в одній церкві. 

Нагадаємо, програма «Всесвітня спадщина в руках молоді» була затверджена в 1994 році Центром Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та мережею Проекту асоційованих шкіл ЮНЕСКО (ASPnet), і проводиться більш ніж у 120 країнах світу, в Україні однойменний Проект проводиться вперше.

В Україні його організатором виступив Благодійний фонд Влади Прокаєвої «Обдаровані діти – майбутнє України» за підтримки Міністерства культури України та у співпраці з Національною комісією України у справах ЮНЕСКО.

В Проекті беруть участь учні асоційованих шкіл ЮНЕСКО в Україні, переможці Всеукраїнських учнівських олімпіад з історії та учні-члени Київської Малої академії наук. У програмі – лекційні та творчі заняття, екскурсії до об’єктів культурної та природної спадщини України, творчі майстерні, вивчення традицій та фольклору, участь у конференціях, створення маленьких шедеврів власними руками, а також Всеукраїнський конкурс «Культурна спадщина України очима молоді» та видання української версії посібника «Всесвітня спадщина в руках молоді». Метою програми є надання молоді глибоких знань щодо культурної та природної спадщини, формування навичок, необхідних для захисту об’єктів, які охороняє Конвенція про охорону культурної та природної спадщини, і виховання у молоді шанобливого ставлення до традиційного фольклору та культури. 







Читайте также...
Читайте и предлагайте подобные публикации к размещению... Подробнее...



Главная  Контакты

Публикация статей, пресс-релизов, анонсов, новостей... PR-агентство velsi.info
(с) Все права на материалы сайта принадлежат их авторам и не могут быть использованы кем либо без разрешения авторов.
добавить на главную Яндекс ^
Страница сгенерирована за 0,042433 секунд
Загрузка ...

КОМПАНИИ, ИХ ПРОДУКЦИЯ И УСЛУГИ
Делиться вообще полезно.
И вот тебе простой пример:
когда-то я был всего двумя клетками,
но деление сделало из меня человека!
(цитатник рунета)
Делитесь своей информацией!
Влада прокаєва Всесвітня спадщина Алекс Мати